מושגי יסוד

לטבלה פסיכומטרית

מושגי יסוד

לחות  - יחס המבוטא באחוזים בין מסת הלחות המוחלטת המצויה באוויר (כמות אדי מים בזמן נתון) לבין הלחות המוחלטת של אוויר רווי באותה טמפרטורה.

 

לחות מוחלטת - כמות המים, במצב צבירה גזי, המצויים ביחידת נפח של אויר (גרמים של מים במטר מעוקב של אוויר). ערכי הלחות המוחלטת של הרוויה (המקסימום שהאוויר יכול להכיל לחות) עולים או יורדים עם עליית או ירידת הטמפרטורה.

 

לחות הרוויה - הנק´ בה האוויר הגיע למקסימום אדי מים שהוא יכול להכיל. כמות זו, יורדת או עולה­ בהתאם לטמפ´ שלו.

 

נקודת הטל - הטמפ´ בה הגיע האוויר לרוויה בהתקררו. משמע, הטמפ´ בה הלחות היחסית מגיעה ל- 100%. קירור נוסף, יגרום להתעבות אדי המים והיוצרות אגלי מים (טל).

 

אנתלפיה - האנתלפיה היא הפוטנציאל התרמודינמי שהמשתנים הטבעיים שלו הם האנטרופיה והלחץ. חשיבותו העיקרית נובעת מכך שבתהליכים המתרחשים בלחץ קבוע השינוי באנתלפיה נותן את כמות החום שזרמה אל המערכת (או ממנה, אם השינוי שלילי).

אנרגיה פנימית - גודל בתרמודינמיקה שמתאר את האנרגיה של מערכת תרמודינמית. מסומן בדרך כלל באות U, ולעתים באות E

 

טמפרטורה – טמפרטורה הינה למעשה ביטוי של האנרגיה הקינטית (אנרגית תנועה) של אטום או קבוצת אטומים. כאשר האנרגיה הזאת היא אפס הטמפרטורה היא 0 קלווין (-273 מעלות) או האפס המוחלט. ככל שהטמפרטורה עולה זה אומר שהאנרגיה הקינטית עולה.

הטמפרטורה נמדדת במעלות, ביחידות מידה שונות. יחידות המידה הנפוצות הן פרנהייט 

(F°) וצלזיוס (C°). יחידה נוספת המשמשת בעיקר לצרכים מדעיים היא קלווין (K°).

 

לחץ – הלחץ (מסומן באות p, מהמילה האנגלית pressure) הוא גודל פיזיקלי המבטא את מידת הכוח המופעל על שטח  מסוים. ככל שהכוח גדול יותר או שהשטח עליו פועל קטן יותר, הלחץ גדל.

הלחץ נמדד באטמוספירה (atm) בר (PSI, (bar, פסקל (Pa), מילימטר כספית (mmHg), נקראת גם טור (torr).

 

זרם חשמלי מוגדר כסך המטען החשמלי העובר דרך תווך מוליך ביחידת זמן. הזרם מסומן באות I, ומתמטית ניתן להביעו כנגזרת של המטען כתלות בזמן. יחידת הזרם החשמלי במערכת היחידות הבינלאומית SI היא אמפר, או קולון לשנייה, והיא קרויה על שמו של הפיזיקאי הצרפתי אנדרה מרי אמפר. את הזרם ניתן למדוד באמצעות מד זרם, הנקרא בלעז אמפרמטר.

 

זרם ישר הוא זרם השומר על מגמה קבועה, כלומר, אינו הופך את כיוונו. מונח זה מתייחס לכל צורה

של זרימת מטענים בכיוון אחד, בין אם עוצמת הזרימה קבועה ובין אם היא משתנה או פועמת. זרם

מסוג זה ניתן להפיק, למשל, מסוללות ומתאים סולריים.

 

זרם חילופין הוא זרם שהופך את כיוונו באופן מחזורי סינוסואידלי. אחד היתרונות הבולטים של זרם זה הוא שהמתח שיוצר אותו ניתן להעלאה או להורדה באמצעות שנאי, ובכך ניתן להעביר אותו על פני מרחקים גדולים מבלי לגרום להתחממות יתרה של חוטי הנחושת המעבירים אותו. משום כך, זרם מסוג זה הוא הזרם הזורם ברשת החשמל הארצית.